Školení začínajících kartografů – kluci se učili mapovat

Od pátku 11.11. do neděle 13.11. proběhlo ve Zderazi školení začínajících kartografů, kde měl po dlouhé době náš klub zástupce. Rovnou dva, Vendu a Káju.

Školení tradičně probíhalo ve školícím středisku Renospond ve Zderazi u Skutče, vše začalo příjezdem, ubytováním a seznámením se se špičkovými mapaři v roli lektorů. Poté jsme se vrhli do poslouchání přednášek a učení se, přerušeného pouze přestávkami na jídlo (samé steaky) a spánkem.

 

První den odpoledne jsme se dozvěděli, co to ta mapa vůbec je, jak má vypadat a rovnou jsme šli do západu slunce kreslit sprintovku v okolí areálu. Pak následovalo seznámení se s programy Ocad, resp. OOMapper a základy práce s nimi. Z celkového počtu 24 účastníků přibližně polovina používala Ocad, ale my jsme hájili barvy OOMapperu.

Tady je Kájův sobotní výtvor:

sprint

V sobotu jsme se zaměřili více na lesní disciplíny, ráno před odchodem do terénu jsme se dozvěděli teorii práce v lese jako například krokování, měření polygonů atd., mezitím co si Venda připravoval mapovací desku s podklady, tak Kája poslouchal přednášku o digitálním mapování. Pak jsme si prakticky vyzkoušeli krokování, které nám názorně předváděl Méďa (Z. Lenhart) a měření polygonů. Všem nám polygon tak nějak přibližně vyšel a tak jsme šli mapovat do té divočiny. Po obědě nám Krtek (L. Krtička) upřesnil výklad ISOMu a šli jsme zase do terénu. Od 15:30 měla být hodina volna na trénink, ale jelikož to nikdo nestíhal, tak všichni účastníci mapovali. Večer jsme naše díla překreslili a dozvěděli se o sporných místech ISOMu2000 a jeho nástupci 201X, resp. spíše 202X.

 

Zde jsou mapy Káji a Vendy, schválně jestli poznáte, která je čí, odpovídejte do komentářů či na tréninku 😀 :

1.mapa22. les1

 

V neděli dopoledne následoval další blok přednášek, oběd, společná fotka a ještě posledních pár přednášek o kvalitě tisku a získávání podkladů. Pak jsme se všichni rozloučili a vyrazili směrem ke svým domovům.

Celkově bylo školení velmi přínosné a již jsme se vrhli na mapování mapy Drnek, kde budeme na jaře pořádat OŽ na krátké. Také doufáme, že se budeme moci někdy v budoucnu zúčastnit podobné akce s takto vstřícnými lektory.

Více podrobností a fotogalerii z akce naleznete na webu ČSOS: http://www.orientacnisporty.cz/o-csos/csos-informuje/zderazske-pomapovanicko&nahled=1

Pozn. Náhledový obrázek je sprintový originál Š.Rückerové (HOR0050)


Uveřejněno

v

od

Značky: