Finále Světového poháru v OB 2018, 1. závod, 4.10., Výstaviště Holešovice – vítězství Vojtěcha Krále

Světový pohár, prestižní a nejvyšší dlouhodobá reprezentační soutěž, zavítal se svým finále do ČR.
1. závodem byl knock-out sprint, nová disciplína městského sprintu, při které závodníci běží ve skupině, startují spolu, mají skoro stejnou trať a kdo prostě přiběhne do cíle nejdříve, vyhrává.
Z dopoledních rozběhů a čvrtfinále na pražském Olympu, která se běžela převážně v parku Stromovka, se nejlepších 18 mužů a 18 žen kvalifikovalo do semifinále.

To se běželo (stejně jako finále) na Výstavišti, tam jsem se byl podívat.
Centrum bylo u Křižíkovy fontány, terasy nad ní poskytovaly divákům pěkný výhled na borce, běhající dole. Tratě byly velmi krátké, běhalo se 6 – 10 minut, na druhou stranu – kdo postoupil až do finále, běžel to 4x.
Start a cíl byl v hale naproti Pyramidě a nejsložitější části tratí se motaly v nejbližším okolí. Schodiště, několik výškových úrovní, nepřekonatelné překážky, tuze klikaté tratě..bylo vidět, že i světoví závodníci měli zamotané hlavy. A když si člověk uvědomí, v jaké rychlosti (jejich běhu) se musí vše z mapy vyčíst, rozhodnout se a postup realizovat..klobouky dolů. Doporučuji prohlédnout si mapy, které jsou zveřejněné na webu akce.
Nejdříve se běžela ženská semifinále, z nich se bohužel postoupit do finále nepodařilo žádné naší reprezentantce. Nejlépe vypadaly Judith Wyder (SUI), Tove Alexandersson a Karolin Ohlsson (obě SWE), což se nakonec ve finále potvrdilo.
V mužích bylo vidět, že Vojta Král je na tom moc dobře a všichni jsme věřili, že může vyhrát.

V ženském finále zvolila největší favoritka Tove horší postup na 3. kontrolu, propadla se na poslední místo a během pár minut do cíle už to úplně nestáhla. Od fontány po schodech na sběrku tak vybíhala 1. Judith, a i když Karolin stahovala, nestihla to.
V mužích nikdo větší chybu neudělal, Vojta byl od počátku na špici. Pak bylo chvíli nejasno, závodníci byli rozděleni motýlkem, a když se zase seběhli, byl Vojta na čele a do cíle svůj náskok před Jonasem Leanderssonem a Gustavem Bergmanem (oba SWE) ještě zvýšil.
Paráda!

Bylo to moc pěkné pokoukání a pofandění.

Stránky jsou tu

a pěkný článek napsal Béďa na svazové stránky.

V pátek 5. odpoledne jsou sprintové šfafety na Petříně, o těch taky napíšu.


Uveřejněno

v

od

Značky: