Trocha historie…aneb kde vlastně budete běhat

Závodnímu prostoru z hlediska reliéfu dominují tři údolí, která jsou zahloubena maximálně do 40 výškových metrů. Nad jedním z těchto údolí, v jižní části naší mapy se nacházela středověká vesnice Svídna.

 

Svidna vznikla pravděpodobně počátkem 14. století, avšak již v 16. století byla kvůli nedostatku vody a úrodné půdy opuštěna.

Základy Svídny byly objeveny v roce 1966 a následně byl proveden rozsáhlý archeologický průzkum. Svídna je považována za jednu z  prvních celokamenných vesnic v Čechách a stala se klíčovou lokalitou pro studium problematiky středověkého života na venkově. Barvínkem porostlé stopy zdí jsou v terénu volně přístupné a patrné až do výše jednoho metru ( Wikipedia). Ve svahu pod vsí je několik pramenů, z nichž jeden je označován jako Dračí studánka ( dříve údajně Zámecké víno ), vyskytuje se i v Národním registru chráněných pramenů a studánek.

Při závodu nebudete muset přebíhat žádnou silnici, lesem nevede žádná cyklotrasa ani turistická značka. Zkrátka ideální orientační běhání. Přejeme hezký zážitek.

Archeologická mapa Svídne

Uveřejněno

v

od

Značky: