Stochov: Představujeme prostor závodu

Zbrusu novou sprintovou mapu si pochopitelně necháme až na závod, ale určitě nebude od věci si trochu přiblížit město,  kde budete závodit.

Stochov leží asi deset kilometrů západně od Kladna. Historie města sahá do velmi dávné minulosti, nejvíce se však obec rozrostla především v 50.a 60.letech, kdy bylo postaveno hornické sídliště. To tvoří i část závodního prostoru, ale budete probíhat i mezi rodinnými domy a na mapě najdete i typickou vesnickou náves s rybníčkem. Co do převýšení je prostor spíše plochý, ale nějakou vrstevnici (v rozpětí cca 425-455 m. n. m.) na mapě také najdete.

V roce 1967 byl Stochov povýšen na město a v současnosti v něm žije téměř  6 000 obyvatel.

Nejvýznamnější památkou Stochova je Svatováclavský dub. Ten měla podle legendy zasadit kněžna Ludmila na počest svého vnuka knížete Václava, který se zde měl v roce 903 narodit. Podle kronik i vlastní název Stochov připomíná tuto událost, neboť vznikl podle sta chův, které o svatého Václava pečovaly.

Poté, co si prohlédnete město, můžete mnoho zajímavých míst nalézt i v blízkém okolí: ze shromaždiště to budete mít necelé tři kilometry na Lány do zámeckého parku, zejména děti a milovníky přírody potěší i nedaleká naučná stezka Lánské obory. V případě dobré viditelnosti doporučujeme výstup na jeden z nejlepších výhledů Kladenska – výsypku bývalého dolu Tuchlovice (tzv. Tuchlovická halda). A v Tuchlovicích mají i dobrou zmrzlinu a malý příjemný bazén (v neděli je otevřený do 16:00)

Přejeme vám hezký sportovní zážitek.


Uveřejněno

v

od

Značky: