Tisícovka běžců dobývala středověké Humniště

Nedělním ránem pomalu putovaly chomáčky lesní mlhy, voda v kalužích jen stěží odolávala tvorbě ledové krusty a lesní zvěř se po nočních vycházkách spořádaně vracela do svých úkrytů. V posledním týdnu o sobě jaro dávalo pořádně vědět, ale přesto byly všude kolem stále patrné pozůstatky nedávné zimy. Vždyť to ještě nejsou ani dva týdny, kdy jsme v lese potkávali poslední ostrůvky sněhu a mnozí z nás se stále těší na poslední lyžovačku letošního jara.

V Malíkovicích trvale přebývají necelé čtyři stovky obyvatel. V šest ráno to ještě v téhle ospalé malé vesničce na Kladensku vůbec nevypadalo, že se díky nám během několika hodin tohle číslo vyšplhá na čtyřnásobek. Zasvěcení ale již tušili. Více než tisícovka předem ohlášených hostů by byla velkým závazkem pro každého pořadatele, proto jsme nemohli nic podcenit. Důkladně připravená mapa prostoru se zajímavou středověkou minulostí, pečlivě vybrané a organizované shromaždiště v Agropenzionu u Bartoušků, stovky litrů vody a kusů občerstvení a samozřejmě pět desítek oranžovobílých lampionů, které v lese čekaly na své objevitele.

Někteří borci na lampion sotva dosáhnou 😉

Lehce po šesté to u Bartoušků začíná: kompletujeme kontroly a domlouváme zavádění. Na sedmou doráží většina týmu (celkem nás na akci maká skoro padesát) a stavíme shromaždiště. Zadrátovat počítače, postavit stoly, stany a vývěsky, pustit muziku, vyložit krásně připravené buchy, placky a perníčky, navěsit šipky s fáborky a roztopit gril. Půl devátá je tu coby dup a na dvoře penzionu se zabydlují první závodníci. Technika funguje, počasí celkem taky. Vedro sice není, ale neprší a na běhání snad ani lépe být nemůže.

Kolem čtvrt na deset řady příchozích houstnou a s tím i situace na prezentaci: klasicky většina dohlašujících přichází na poslední chvíli a prezentace tak nakonec zavírá až po startu prvních závodníků. Tohle by asi chtělo ještě vychytat, ale do lesa nakonec odstartovali všichni, kdo chtěli. A když říkám všichni, znamená to celkem 1043 závodníků! Jeden tisíc a čtyřicet tři chlapců, dívek, mužů i žen, mladých či starších, větších či menších, prostě závodníků. A to ještě nepočítáme doprovody, kterých by také nějaká ta stovka byla, protože jen samotná kategorie HDR obnášela 113 startovních čísel, což by byl docela slušný počet i pro samostatný závod. My tu ovšem máme ještě dalších dvaatřicet kategorií a všechny jsou velmi početně obsazené.

Vybaven poslední verzí startovky mířím do lesa, kde to vypadá skoro jako v obchodním centru při povánočních výprodejích. Sto metrů od startu se už davem proplétám jen velmi obtížně a pro poslední metry raději volím zkratku hustníkem, abych vůbec projel. Ano, jedu na kole, protože chci fotit po celém prostoru a pěší přesuny s tím aparátem, co vezu na zádech, si moc nedovedu představit. Focení v lese probíhá bez komplikací. Světlo mi přeje, občas si na mne nějaký závodník i šlápne (fotím vleže, takže nejsem moc vidět), ale v pořádku se vracím do centra na závěr závodu.

Na shromaždišti je už velmi rušno, většina lidí je z lesa venku, takže vyčíst čip, občerstvit, převléknout a zjistit, jak si stojím ve výsledkové listině. Menší děti řádí na trampolíně nebo v tělocvičně, ty úplně nejmenší pomalu opouštějí dětskou školku. Bufety celkem dobře stíhají, trochu se natahuje jen fronta u vyčítání, ale nic tragického. V půl třetí jdeme vyhlašovat. Docela to odsýpá, vyhlašujeme jen mládežníky a elitní dospěláky, ceny od Sporticus.cz a dalších partnerů míří do rukou těch nejrychlejších. Ještě asi hodinu se z lesa trousí veteráni, kteří startovali později, časový limit je nakonec dostatečně komfortní pro všechny, a tak kolem čtvrté balíme a pouštíme výsledky na web.

Jak to dopadlo po sportovní stránce, se můžete podívat v ORISu, spoustu fotek krásných sportovkyň a sportovců najdete na odkazech pod článkem.

Z mého pohledu běžel celý den plynule a hladce, jako by to bylo úplně běžné dělat závod pro tisícovku lidí. Kdo to někdy zkusil, ví, že to vůbec samozřejmé není. Takže velká pochvala a díky všem, kdo za to můžou. Teď si budeme nějakou dobu pěkně závodit, ale další pořadatelské plány už se rýsují…

Odkazy na fotogalerie:


Pavel Štáfek
(výběr)


Pavel Štáfek
(všechny fotky)


Zdeněk Kohout

 


Uveřejněno

v

od

Značky: