MT 8. 1. aneb Noc na ostrově

Možná to bylo arktickými mrazy, chřipkovou epidemií, povánoční únavou nebo snad strachem ze tmy či nedůvěrou k bezpečné tloušťce ledového příkrovu, každopádně  účast na prvním letošním mapovém tréninku byla mírně řečeno velmi slabá. S myšlenkou zrušení akce pro neúčast jsem si však pohrával jen chvilku. Přírodní podmínky totiž nabízely krásný sportovní zážitek už při samotné přípravě, a to byla dostatečně silná motivace.

V pátek jsem si pěkně zaběžkoval při průzkumu tloušťky ledu a projíždění tratí. Byla pěkná kosa a hlavně vítr. Ze Srb směrem na jihovýchod po vodě to jelo prakticky samo, ale v opačném směru to byla polární expedice pomalu na půl dne. A v neděli pro změnu při roznosu kontrol výborná biková vyjížďka v relativním teple. Oproti sobotě se totiž oteplilo o 10°C 🙂 Polední chumelenice pomalu ustala a jelo to na krásném čerstvém prašánku fakt hezky. No a pak už jen na otočku rychlá svačina na Kladně a už autem zpět k rybníku čekat na přihlášené borce. Led byl plný běžkařů a bruslařů prakticky až do setmění, nefoukalo, bylo příjemně, a tak se nikomu asi nechtělo domů. My si s Ondrou dali ještě lehký trénink na lyžích a pak už zakempovali u ostrůvku přímo na ledě. Leželo se tam líp než na hrbolaté pevnině.

První dorazil Matěj, kterého jsme potkali i předtím odpoledne, když balil hokejovou výstroj. Zatímco jsme čekali na dostatečnou neviditelnost, elegantní soupaží přijel Honza H. plně vybavený na LOB/OB duatlon. Matěj přesně v pět vyrazil pěšky, Honza H. šest minut po něm na lyžích. Jen co jsme na chvíli osaměli, na břehu přistálo další auto a z něj k nám doklouzali Honza T. s Matyášem. To už byla úplná tma. Bohužel Matyášova čelovka přestala svítit přesně v okamžiku, kdy se kluci chystali do terénu. S touhle variantou jsem ale tak trochu počítal, takže jsme rychle sestavili jednu funkční svítilnu z rezervních zásob a i poslední hlídka vyrazila vstříc temnotám.

Ani jsme si na ledě nestihli ohřát čaj a už se ze tmy noří první světýlko – Matěj. Ledovou část uběhl za 21:20, což je naprosto shodný čas, jaký jel Honza H. na běžkách. Oba borci strávili nějaký čas v depu. Matějovi bylo vedro, tak se převlékal, zatímco Honza přezouval na boty do lesa. Následující delší pauzu jsme si s Ondrou krátili překonáváním rekordů v dálkovém skluzu. Skončili jsme někde na 13 metrech a já ty rozběhy cítím v nohách ještě teď. Sportovce jsme očekávali kolem šesté, což klaplo skoro přesně. V 18:12 byli všichni z lesa (ledu) zpátky.

Přestože kontroly aktivně nesvítily, stejně se jedna z nich v průběhu tréninku stala kořistí neznámého lesního trolla. Ostatní jsou ale stále na místě, kdo by si chtěl tedy zkusit nočák v průběhu týdne, napište si o mapu. Stahovat to budu až o víkendu.

Výsledky nejsou tak důležité, protože v podstatě měli každý svou kategorii, ale přesto:

Honza H. (LOB+OB) 21:20 + 36:16 = 57:36
Matěj (OB+OB) 21:20 + 46:55 = 68:15
Matyáš + Honza T. (OB dětská) 54:50

Děkuji zúčastněným za krásné výkony i za zpětnou vazbu na stavbu tréninku. Velká škoda, že se nenašlo více odvážných, podmínky na uspořádání něčeho podobného jsou u nás jen pár dnů v roce.


Uveřejněno

v

,

od

Značky: